Verzorging van Bouviers

Mensen die van plan zijn een Bouvier pup te nemen, moeten in gedachten houden dat dit schattige, wollige wezen zal opgroeien tot een grote, sterke hond. Ze zullen bereid moeten zijn om de voedingskosten en de dierenartskosten van een grote hond op zich te nemen. Berucht voor het feit dat ze eigenzinnig en wilskrachtig zijn, is dit ras geen goede keuze voor een ‘eerste’ hond. Een Bouvier-eigenaar moet voorbereid zijn op de kosten en tijd die nodig zijn om een gehoorzaamheidstraining te volgen. Bouviers hebben geen intensieve beweging nodig om ze gezond te houden, maar een eigenaar moet wel de tijd en het uithoudingsvermogen hebben om regelmatig met de hond te wandelen.

Bouviers hebben het zogenaamde “Shaggy Dog Syndroom”. De dikke dubbele vacht is een vuilmagneet waar van alles aan blijft kleven. In de baard kunnen gemakkelijk voedselrestjes blijven hangen. Bouviers kunnen gaan stinken als de vacht niet regelmatig schoon wordt gemaakt, vooral wanneer de vacht nat wordt. Bouviers verharen niet, maar ze hebben veel verzorging nodig om hun vacht schoon en mooi te houden. Vachtverzorging is ook essentieel om de huid onder de vacht gezond te houden. Het is aanbevolen om van jongs af aan te beginnen met de vachtverzorging, zodat ze eraan gewend raken. Borstel de vacht meerdere keren per week, geef minstens twee keer per maand een wasbeurt en laat hem om de paar maanden trimmen.

Gezondheidsproblemen van Bouviers

De Bouvier des Flandres is over het algemeen een gezond ras en kunnen 10 tot 12 jaar oud worden. Sommige Bouviers worden soms zelfs 15 jaar oud. De Bouvier is een groot ras, dus het is noodzakelijk dat de puppy niet te snel groeit of te zwaar wordt om de botten niet te belasten, aangezien deze nog niet zijn volgroeid. Zorg dat de puppy geen zware fysieke activiteiten uitvoert.

Een van de problemen bij de Bouvier is de winderigheid. Meestal een half uur na de maaltijd gaan ze flatuleren. Dit komt deels door het eten, vooral als het bestaat uit dingen die de hond moeilijk kan verteren en absorberen. Een andere bijdragende factor is wanneer de hond te snel eet en er veel lucht bij inslikt.

Een ander probleem dat Bouviers kan treffen, is een maagkanteling. Dit komt vaak voor bij hondenrassen met een groot bovenlijf. Dit komt voor wanneer een hond een grote maaltijd krijgt, snel eet en vervolgens een grote hoeveelheid water drinkt. De maag wordt gevuld met gas, waardoor het opgeblazen wordt en de hond een zichtbare bolle buik krijgt. De hond begint te kwijlen en kokhalzen. In deze opgezwollen toestand kan de maag gaan kantelen, waardoor de normale bloedtoevoer van en naar het orgaan wordt belemmerd. Dit veroorzaakt een daling van de bloeddruk en kan leiden tot een shock en tot overlijden, als er niet direct wordt gehandeld.

Heupdysplasie is ook een veelvoorkomend probleem bij dit ras. Dit is een botafwijking. De heup bot past niet goed in het heupgewricht en kan eruit schieten. Dit veroorzaakt pijn en kreupelheid. Deze aandoening wordt voorkomen door het reguleren van het gewicht en het gebruik van ontstekingsremmende geneesmiddelen. Voor meer ernstige gevallen kan operatie de oplossing zijn.

Bouviers hebben de aanleg om aan te komen en daarom is regelmatige lichaamsbeweging noodzakelijk. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening, dus het is belangrijk om een puppy van een betrouwbare fokker te nemen. Het beste is als Bouviers worden meegegeven met een certificering van de Orthopedische fundament voor dieren, om gezondheid te verzekeren.

Andere aandoeningen die Bouviers kunnen krijgen, zijn problemen aan de ogen of oogleden.

  • Entropion, de rand van het onderooglid neigt naar binnen te draaien.
  • Ectropion, de rand van het onderooglid gaat van de oogbol af staan.
  • Cataract, ook wel grijze staar, is een vertroebeling van de ooglens.
  • Glaucoom, ook wel groene staar, is een aandoening aan de oogzenuw, waardoor beperking of uitval van het perifere gezichtsveld ontstaat.
ectropion aandoening bij de hond

Ectropion, de rand van het onderste ooglid staat naar buiten

entropion aandoening bij de hond

Entropion, de rand van de onderooglid neigt naar binnen te draaien

 

 

 

 

 

 

 

Subvalvulaire aortastenose komt ook voor bij dit ras. Dit is een vernauwing van de aorta, die zuurstofrijk bloed levert voor de bloedsomloop in het lichaam. De gevolgen zijn flauwvallen, hartfalen of zelfs de dood. Kanker, epilepsie en endocriene aandoeningen zoals hypothyreoïdie, de ziekte van Addison en de ziekte van Cushing kunnen ook voorkomen bij de Bouviers.