Het is meerdere keren bewezen dat het hebben van een huisdier je leven kan verbeteren. Voor oudere mensen die alleen wonen met hun huisdier, kan ze een reden geven om ’s ochtends op te staan. Als ze een hond hebben, geeft dit hen de gelegenheid en een excuus om het huis uit te gaan voor een wandeling.
Soms kan het hebben van een hond, mensen de kans geven om met buurtbewoners in contact te komen en aan de praat te raken tijdens het uitlaten. Wandelen in een buurt met mensen die honden hebben, geeft ze de kans om zich open te stellen voor communicatie met mensen die er normaal gesproken niet zou zijn.
Mensen zullen stoppen en praten met iemand die met een hond loopt, omdat ze nu iets hebben om over te praten. Je kunt altijd zeggen “wat een schattige hond!” Dat zal meestal een lach op de eigenaar brengen en er zou een vriendelijk gesprek plaats kunnen vinden. Dit gebeurt als je een huisdier hebt, maar als je er geen had, zou niemand erkennen dat je er was en niet zomaar een gesprek aan gaan.

Dieren hebben een grappige manier om mensen samen te brengen. Iedereen vindt het leuk om te worden gecomplimenteerd met hun huisdier, al gaat het om de naam of ras keuze. Er is een zekere trots die je hebt, alsof ze een onderdeel van jezelf zijn.

Het beste aan het hebben van een huisdier, is dat het je een verantwoordelijkheid geeft en je het gevoel geeft nodig te zijn. Het maakt niet uit hoe de rest van de wereld je de laatste tijd behandeld heeft, of hoe vreselijk je je voelt, er is deze onvoorwaardelijke liefde die je krijgt van je huisdier. Zolang je je huisdier met liefde en respect behandelt, zal het je meer geven dan iemand anders ooit zou kunnen doen. Het is daarom ook belangrijk om dit aan je huisdier terug te kunnen geven, houd je huisdier gezond, voorzie hem van genoeg en passende voeding. Een kat wordt het beste gezond gehouden door middel van voldoende hydratatie, dit is het beste te verwezenlijken met een kattenfontein.  Het dier oordeelt niet, of denkt dat je dom, lelijk of een mislukkeling bent. Kun je dat zeggen over alle mensen die je kent? of zelfs over de personen in je leven, die beweren dat ze van je houden? Ik weet zeker dat je ooit in je leven misschien iemand die dichtbij je staat hebt teleurgesteld. Een huisdier zal je nooit als een mislukking of een teleurstelling zien.

Het hebben van een huisdier leert ook kinderen om medelevend te zijn. Zolang je je kinderen leert aardig en zachtaardig om te gaan met de huisdieren, zullen ze opgroeien met meer zorgzaamheid en medeleven voor anderen die zwakker zijn dan zijzelf. Dit is een goede gelegenheid voor kinderen om te leren.
Huisdieren kunnen zeer therapeutisch zijn, niet alleen voor kinderen en senioren, maar voor ons allemaal. Ze kunnen ons kalmeren na een zware en stressvolle dag. Ze zijn altijd blij en enthousiast om je te zien nadat je de hele dag bent weggeweest. Het maakt niet uit wat voor dag je hebt gehad, zij denken dat je de beste bent!